Care sunt cele 10 componente ale fitness-ului?

Evolutia din punct de vedere al dezvoltarii conditiei fizice si a fitness-ului este posibila doar atunci cand exercitiile pe care le facem ne scot inafara zonei de confort. “No pain, no gain!”

Ce este fitness-ul ?
Desi foarte multe persoane considera ca fitness-ul este un mod de a face sport, in realitate acest termen defineste, in limba engleza, o conditie fizica si o stare de sanatate buna.
Oamenii de stiinta din domeniul sportului au identificat 10 componente ale fitness-ului din care 4 pot fi considerate componente principale: forta, viteza, rezistenta si flexibilitate.
Pentru rezultate cat mai bune si pentru o dezvoltare echilibrata a conditiei si a performantelor fizice, este recomandat sa incluzi in programele de antrenament exercitii care sa implice toate cele 10 componente.

Componentele fitness-ului:

Forta – capacitatea unui muschi sau a unui grup de muschi de a invinge o rezistenta (ex. ridicarea sau impingerea unui obiect sau a unei persoane). in realitate, forfa nu se manifesta in stare pura, ci in combinatie cu alte componente ale fitness-ului.

Viteza – capacitatea de a misca rapid diverse parti ale corpului.

Detenta/Putere (forta exploziva) – abilitatea de a exercita o contractie musculara maxima intr-un timp minim. Puterea este un produs al fortei si al vitezei si depinde de urmatorii factori.

  • numărul fibrelor musculare care se contractă simultan;
  • viteza de contractie a fibrelor musculare active
  • capacitatea de contractie a fibrelor musculare (grosimea fibrelor sectiunii transversale).

Agilitate – abilitatea de a efectua o serie de miscari explozive intr-o succesiune rapida in directii diferite/opuse (de exemplu, alergatul in zig-zag)

Echilibrul – capacitatea de a controla pozitia corpului, fie stationara sau in timpul unei miscari;

Flexibilitate – capacitatea de a realiza o gama cat mai largă de miscari fara a fi impiedicat de excesul de tesut, adica de grasime sau de muschi.

Rezistenta musculara – capacitatea unui muschi sau a unei grupe de muschi de a efectua un efort sustinut timp indelungat.

Rezistenta cardiovasculara – capacitatea inimii de a furniza muschilor sangele necesar functionarii si capacitatea acestora de a-l folosi.

Acuratete – capacitatea de a controla o miscare din punct de vedere al directiei, intensitatii si al vitezei

Coordonare – capacitatea de a combina mai multe modele distincte de miscare.

Tags : 


Leave a Reply